LEKKER ZOMERS! Gluten- en lactosevrij, met natuurlijke suikers.
Voor 12 pers. ( springvorm doorsnede 20 cm)
Ingrediënten
200 gr havervlokken, 50 gr amandelmeel, 50 ml kokosvet, 2 eieren en 4 dadels.
Werkwijze
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng goed.
Neem een ronde springvorm. Vet de bodem in met kokosvet. Druk het deeg op de bodem en laat ongeveer 30 min bakken op 170°.
De bodem kan je best op voorhand maken want hij moet afkoelen voor je de vulling erin doet.
Nota 1:
Ik laat de dadels altijd even (10 min) sudderen met een beetje water. Indien nodig voeg je een beetje water toe. Het wordt dan een brij die gemakkelijker te verwerken is in gebak en vullingen. Voor deze taart heb ik een brij van 8 medjouldadels gemaakt.( 3 à 4 voor de bodem en 4 à 5 voor de vulling).
Nota 2:
Met deze hoeveelheden heb je iets te veel deeg voor een springvorm van 20. Je kan de overschot gebruiken voor kleine taartjes en eventueel versieren met chocolademousse. Zo heb je extra lekkere kleine hapjes!
Nota 3:
Indien je de vulling niet zoet genoeg vindt, kan je gerust bijzoeten met acaciahoning. Ik vind het zoet genoeg, mijn proevers ook. Zo proef je beter de pure smaak van het fruit.
Ingrediënten
600 gr frambozen (pureren en zeven), 1 banaan, beetje citroen, 4 dadels, 3 opgeklopte eiwitten, 300 ml kokosmelk, 15 gr gelatine
Werkwijze
Doe het frambozensap samen met de dadels, kokosmelk en banaan in een kom. Zet er nog even de mixer in zodat alles goed fijn is. Tenslotte een klein beetje citroensap toevoegen.
Laat de gelatine 5 minuutjes weken in koud water. Knijp goed uit.
Breng enkele soeplepels water aan de kook. Zet van het vuur en los hierin de gelatine op. Giet daarna het vruchtenmengsel bij het gelatinemengsel en roer goed. Meng er daarna de opgeklopte eiwitten onder.
Vet de zijkant van de springvorm in met kokosolie en giet het mengsel op de taartbodem. Laat ongeveer 4 uur in de koelkast opstijven en doe de taart uit de vorm.
Versiering
Pureer wat frambozen, zeef ze en doe er 2 soeplepels acaciahoning onder. Giet dit mengsel over de taart en versier naar eigen keuze.
Smakelijk
Voor de kleine taartjes maakte ik chocomousse met avocado. Je kan het deeg uitsteken met kleine ronde vormpjes en wat chocomousse opspuiten.
LEKKER ALS KLEINE VERSNAPERING VOOR BIJ DE THEE OF KOFFIE.
GEWOONWEG HEERLIJK!
Dit gerecht kan je glutenvrij houden wanneer je cacaopoeder gebruikt i.p.v. chocolade.
Ingrediënten
1 rijpe avocado, 70 gr chocolade, beetje citroen, beetje kokosolie
Werkwijze
Pureer de avocado en voeg een klein beetje citroen toe. Smelt de chocolade met een heel klein beetje kokosolie op een zacht vuurtje.
Meng de gesmolten chocolade onder de avocado. Doe het mengsel op de taartjes. Versier naar keuze en even laten rusten in de koelkast.
Nota:
Eigenlijk kom je met 70 gr chocolade toe. Voor een chocoladeliefhebber mag gerust 100 gr chocolade. Heerlijk als klein snoepje!
Wil je het lactosevrij houden, gebruik dan 20 gr cacaopoeder, 1 el acaciahoning en een beetje water gebruiken.
Smakelijk