SPANNING IS WIE JE DENKT TE MOETEN ZIJN, ONTSPANNING IS WIE JE BENT
Gezondheid is een complex begrip omdat heel wat factoren er invloed op hebben.
Hoe gezond iemand is, wordt eigenlijk al voor de geboorte bepaald. Om te beginnen hebben heel wat factoren invloed gehad op het erfelijk materiaal van vader en moeder. Vanaf de bevruchting hebben de voeding en levenswijze van moeder een grote invloed op de ontwikkeling van de baby. Niet iedereen kreeg vanaf de geboorte een even sterke basis mee maar we moeten het nu eenmaal doen met wat we genetisch hebben meegekregen. Des te belangrijker is het om deze basis goed te verzorgen en deze basisvoorwaarden gelden wel voor iedereen. Zelfs een formule -1 wagen blijft maar goed draaien als hij het juiste onderhoud krijgt.
Dat voeding een hele grote invloed heeft op onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Je kan het systeem van een mens best vergelijken met een auto. Een auto met verkeerde benzine valt in panne, met de mens is dat eigenlijk juist hetzelfde. Onze lichaamscellen en organen weten uit zichzelf wat ze moeten doen om je lichaam goed te laten functioneren, maar dat kan enkel als het celmilieu aan de geschikte voorwaarden voldoet. Wanneer onze cellen niet de nodige voedingsstoffen krijgen, komen er storingen in het menselijk systeem en krijgen we vroeg of laat te maken met problemen. Vergelijk het met een zaadje. Het zaadje weet tot welke plant het moet groeien maar dat kan enkel onder bepaalde voorwaarden: voldoende water, voldoende voedingsstoffen ( maar niet teveel), voldoende zonlicht….
Een onevenwichtige voeding bedreigt de gezondheid. Ik kan vanuit mijn kennis niet voldoende nadruk leggen op een gezonde voeding.
De invloed van stress wordt maar al te vaak onderschat. In onze huidige maatschappij lijkt stress zo normaal te zijn geworden dat we steeds maar voorthollen. Het wordt immers ook zo verwacht! Heel wat zaken komen op ons af zoals hoge werkdruk, gezin, relatie,… en daarnaast maken eventuele ruzies, relatieproblemen enz. het ons niet gemakkelijk. Er wordt veel gevraagd van ons systeem, teveel zelfs. We mogen niet vergeten dat aanhoudende spanningen en stress onze immuniteit ondermijnen waardoor we vatbaarder worden voor allerlei ziekten. Bij aanhoudende stress blijft men vastzitten in de uitputtingsfase. In dit geval maakt stress ons ziek. Misschien valt stress niet altijd te vermijden, maar we kunnen er wel leren mee omgaan.
Een goede stressbeheersing is bijna een ‘must’ voor iedereen.
Ook schommelende weersomstandigheden zorgen voor fysieke stress.
Levensgewoonten zoals roken, veel drinken van frisdranken, overmatig snoepen, gebrek aan beweging, onregelmatig slapen .....hebben een negatieve invloed.
Deze levensgewoonten kunnen onrechtstreeks een gevolg zijn van de hoge werkdruk of een andere vorm van stress. Wanneer het emotioneel een beetje moeilijker wordt, grijpen we al te graag naar snoep, de ‘zoet’ maker.
Milieufactoren zoals luchtverontreiniging, fijn stof, verhoogde ozon, lawaaihinder, stralingsgevaar enz. hebben eveneens een negatieve invloed op onze gezondheid. Vuile lucht belast o.a. de gezondheid van de zaadcellen, de longen, het hart..
Het sociaal milieu, onze vriendschappen, ... hebben een grote invloed op onze gemoedstoestand, het gevoel van tevredenheid en innerlijke rust.
Ons temperament bepaalt hoe we omgaan met al die vervelende situaties, stress.